Verder winkelen

MNRI®

MNRI®

Masgutova methode

Dr. Svetlana Masgutova Phd.

MNRI staat voor Masgutova Neurosensomotorische Reflex Integratie. De grondlegster van deze methode is dr. Svetlana Masgutova, een Russische ontwikkelingspsychologe. Zij bestudeerde de inzichten van verschillende wetenschappers als Lev Vygotsky, Alexander Luria, Nikolai Bernstein, Pyotr Pavlov, Ivan Sechenov en Aleksei Leontyev. Daarbij hield zij tijdens haar studie in de jaren '70 bezig met de ontwikkeling van het brein voor wat betreft de onbewuste en onderbewuste processen, het verschijnen en de ontwikkeling van de primaire reflexen in combinatie met het menselijk gedrag. Op deze ontwikkelingsthema's studeerde ze uiteindelijk ook af.

Ze behaalde de postdoctorale titel Universitair docent in Rusland en een universitaire graad in Klinisch Neurologische spraakontwikkeling in Polen en studeerde daarnaast Psychotherapie en Massagetherapie. Ze was werkzaam als universitair docent aan de Faculteit Praktische Psychologie van de Russian Education Academy en bij de faculteit Early Intervention van Wroclaw Medical University in Polen. Ze publiceerde meer dan 130 artikelen en is de oprichtster van het Svetlana Educational Institute in de Verenigde Staten en daarnaast het Internationaal Masgutova Instituut in Polen.

Masgutova University geopend

In januari 2021 is na hard werken en door ontwikkelen van de methode en de opleidingen, de Masgutova Universiteit voor medici en universitair geschoolde therapeuten geopend in de Verenigde Staten.

(bron: Masgutova Educational Institute Nederland)

Masgutova methode

Alles in het lichaam beweegt; van spieren tot pezen en weefsels, van organen tot bloedvaten en gewrichten. De verbindende factor is het zenuwstelsel. Hoe sterker het zenuwstelsel zich heeft kunnen ontwikkelen, hoe beter al deze bewegingen in het lichaam kunnen worden aangestuurd. MNRI® is gericht op het aanleggen van èn het versterken plus herstellen van het zenuwstelsel. Door middel van de integratie van de primaire reflexen komen deze processen op gang en zullen de verschillende breingebieden beter en meer in balans kunnen samenwerken. Dit heeft een bewezen positieve werking op o.a. ons immuunsysteem. Optimale neurologische aansturing zorgt voor (meer) optimaal functioneren, verhoogt het bewustzijn, verbetert de energiebalans en de kwaliteit van leven.

MNRI® is een lichaamsgerichte en non- invasieve behandelmethode die door middel van verschillende technieken de bewegingspatronen van de primaire reflexen aanstuurt om hun integratieproces te gaan doorlopen en afronden. Via de specifieke manuele technieken op het lichaam uit te voeren, communiceert de behandelaar met het brein en de neuronen en "vertelt" door het laten ervaren van de beweging hoe het bewegingspatroon had moeten verlopen. Vervolgens helpen de verschillende stappen het bewegingspatroon door de verschillende stadia van ontwikkeling heen. Het brein gaat deze patronen en stimuli al snel herkennen (omdat dit in het DNA klaarligt om ontsleuteld te worden) en de zenuwcellen worden geactiveerd om connecties èn neurotransmitters aan te gaan maken.

MNRI® valt onder de complementaire (=aanvullende) zorg.

MINDedit en de Masgutova methode

De route naar het hoogste niveau als behandelaar (Core Specialist) is een lange weg. Vanuit de basismodules heb ik ervoor gekozen om het traject van Core in Training in te gaan. Dat betekent dat er gevorderde en specialistische modules gevolgd kunnen worden. Vanuit deze modules kom je in de Ipets terecht ; dat zijn de eerste examenmomenten. Heb je deze examens gehaald dan mag je voor 4 disciplines, per discipline 64 uur klinische stage lopen (en examen doen) op een Family Conference. Heb je de eerste 64 uur gevolgd èn een Conference- examen goed afgerond, dan ben je level 1 Core in Training. Zo volgen er nog 3 disciplines en 3 levels.

Als je 4x 64 uur stage hebt gelopen en 4 examens voldoende hebt afgerond, dan moet je nog 4 eindexamens doen en een Casus aanleveren.

Core in Training level 4

Op dit moment ben ik Core in training level 4. Ik hoef alleen nog maar mijn eindexamens te doen en een casus in te leveren. De Corona- pandemie heeft helaas roet in het eten gegooid, waardoor ik mijn Core Specialist- niveau nog niet heb kunnen behalen. Ik hoop dit in 2021 of 2022 alsnog te doen. Gelukkig is het wel mogelijk om me verder te bekwamen in de methode door online modules te volgen.

Hieronder is een uitleg te vinden van de door mij afgeronde MNRI®modules en de betekenis ervan.

Lichaamsgerichte behandeling, wat houdt dat in ?

Iedere reflex heeft zijn eigen bewegingspatroon waar hij aan te herkennen is. Dit bewegingspatroon wordt getriggerd door een stimulus te geven op een bepaald deel van het lichaam. Overal in het lichaam liggen van deze triggerpunten en zônes. Aan de reactie die volgt op de gegeven stimulus, kan een behandelaar het stadium van ontwikkeling/integratie van de reflex bepalen.

Een reflex kan grofweg 3 niveaus van ontwikkeling hebben;

1. De reflex is hypo- actief.

2. De reflex is hyper-actief.

3. De reflex is geïntegreerd.

Ad.1 Hypo-actieve reflexen: de ontwikkeling van de reflex is nog nooit echt goed op gang gekomen en heeft dus nog nooit de mogelijkheid tot vrijuit (de juiste) bewegingen uitvoeren gegeven. Op de stimulus die wordt gegeven, reageert de persoon niet. De kenmerken van verstoring zijn echter wel in gedrag, motoriek of fysieke beperkingen te herkennen. Als bijvoorbeeld de spinale reflexen nog nooit goed geactiveerd zijn geweest, heeft een persoon moeite om het bekken op een verfijnde manier links/rechts te bewegen en voor/achterwaarts te kantelen. Dit kan problemen geven bij zindelijk worden/continentie en/of moeilijkheden geven bij rennen, springen, huppelen, dansen, rollen draaien enz. Hypo-actieve reflexen kenmerken zich o.a. in onderprikkeling, passiviteit, dromerigheid, slecht (grenzen) aanvoelen/aangeven, onhandig en houterig bewegen. Lage of wisselende spierspanning.

Ad.2 Hyperactiviteit van reflexen: De ontwikkeling van de reflex is wel goed op gang gekomen, maar is in zijn integratieproces vertraagd of op een bepaald niveau blijven steken. Op de stimulus wordt met een al dan niet heftige reactie een bewegingspatroon zichtbaar. Dit kan het juiste bewegingspatroon zijn, wat bij de reflex hoort. Als de tijd van integratie echter overschreden is (ouder dan 2 jarige leeftijd) dan is de reflex hyperactief. Ook als er een bewegingspatroon zichtbaar is wat niet bij de stimulus hoort, is de reflex niet geïntegreerd. Kenmerken van hyperactieve reflexen zijn onder andere: Bewegingsonrust, hyperactiviteit, vlucht/vechtgedrag, continu "aan staan", zwakke concentratie. Kijk voor veel meer kenmerken van storende reflexen onder de kop rechts bovenaan deze pagina.

Ad.3. Geïntegreerde reflexen. Bij een geïntegreerde reflex zal de persoon niet meer op de stimulus reageren èn de functionaliteit van de motorische vaardigheid zal normaal zijn. Daarnaast zorgen geïntegreerde primaire reflexen ervoor dat wij op een emotioneel stabiele manier op een bepaalde situatie zullen reageren, oplossingsgericht kunnen blijven denken en letterlijk en figuurlijk soepel door het leven kunnen bewegen. Tijdens behandeling van de niet geïntegreerde reflexen zal er eerst een stimulus op het lichaam worden gegeven, gevolgd door het passief uitvoeren van het juiste bewegingspatroon. Passief wil zeggen dat de cliënt op de behandeltafel door de behandelaar door het juiste bewegingspatroon wordt geholpen. Met de stimulus en het laten zien/voelen/doorlopen van het juiste bewegingspatroon, in combinatie met specifieke technieken op het lichaam, communiceert de behandelaar met het brein.

unnamed ()