Verder winkelen

Kwaliteit van leven in de lift met reflexintegratie

16 mrt 2021

Herstel van het zenuwstelsel d.m.v. MNRI® zorgt op meerdere vlakken voor grotere kwaliteit van leven bij senior cliënt

Een mooi en waardevol traject afgerond met een bejaarde cliënt (fibromyalgie, reuma, trauma met paniekaanvallen en incontinentie) met spectaculaire verbeteringen op alle vlakken (hoe de kwaliteit van leven van enorm kan toenemen op diverse vlakken m.b.v. MNRI)….en weg met die pijnstillers en medicatie !

Het leven kan in diverse opzichten een behoorlijke opgave zijn. Zo kwam mijn cliënt september 2019 bij mij binnen. Want leven is een opgave als je krom loopt van de pijn, dat lopen niet lopen maar strompelen is. Dat slapen een crime is omdat je het grootste deel van de nacht uit je slaap wordt gehouden door de pijn in je heupen, voeten en handen. En die pijn voel je dan bij iedere beweging die je maakt. En dus slik je je suf aan pijnstillers om de pijn een beetje dragelijk te maken.

Is het in zo’n situatie gek dat je als (alleenstaande en kinderloos) persoon op hoge leeftijd, angstig bent voor de toekomst? Dat je bang bent om je zelfstandigheid te verliezen. En wat als ik me niet meer zelfstandig kan redden, wie kijkt er dan nog aan mij om? Is het dan gek dat iemand steeds krampachtiger controle probeert te houden en uiteindelijk paniekaanvallen ontwikkelt ? En wat als de ene na de andere blaasontsteking de kop opsteekt en antibiotica niet hetgeen doet wat het zou moeten doen?Hoe mooi is het dan dat we met de integratie van de primaire, posturale en Lifelong reflexen en als toetje het PTSD programma van MNRI, deze klachten NIET meer hebt ??? Dan lacht het leven je weer toe, ben je optimistisch en zie je het leven weer zitten !

Het is prachtig om naast deze mensen te lopen tijdens zo’n traject en om dan de veranderingen één voor één plaats te zien vinden en tegelijkertijd de kwaliteit van leven zo enorm toe te zien nemen. In de eerste plaats een geweldige winst voor mijn cliënt en daarnaast voor mij als behandelaar een intense en ontroerende ervaring om de veranderingen van nabij mee te maken en door te spreken. Om te mogen observeren hoe wonderlijk het lichaam reageert op de integraties en hoe het zelfherstellend vermogen van het lichaam getriggerd wordt op een hele zachte en subtiele manier. Wat heeft dr. Masgutova de wereld toch een cadeau gegeven met deze methode.

Aan de basis van de uiteenlopende klachten ligt bij deze cliënt een trauma ten grondslag wat terug gaat naar 2e Wereld-oorlog en in de periode vlak daarna. De moeder van mijn cliënt heeft enorme stress ervaren gedurende de zwangerschap, die vroeg in de oorlog plaatsvond. Door deze enorme spanning en langdurige stress bij moeder gedurende die tijd, zijn de primaire reflexen van mijn cliënt, toen nog in de foetusstaat, al niet goed tot ontwikkeling gekomen. Dit komt doordat onder invloed van toxische of emotionele stress bij de moeder, het neurale netwerk van de embryo/foetus zich niet optimaal kan ontwikkelen. Voorbeelden van toxische stress tijdens de zwangeschap zijn; roken drinken, drugsgebruik,te weinig eten, in omgeving van zware metalen rondhangen.

Voorbeelden van emotionele stress tijdens de zwangerschap zijn: Baby niet willen, teveel andere kinderen al hebben, in een geweldadige omgeving verkeren, eerdere miskramen/vroeggeboortes. Kunnen de reflexen, die hun vaste moment van verschijnen kennen, zich niet ontwikkelen dan maken we te weinig aan die reflex gerelateerde bewegingen. Daardoor komt de reflex niet goed tot ontwikkeling en de daarop volgende reflexen ook niet. Dit betekent dat we dan in het leven buiten de baarmoeder al veel energie moeten steken in het bereiken van de mijlpalen in het eerste levensjaar. Dat noemen we compenseren. Het kind lijkt zich normaal te ontwikkelen, maar ondertussen is het al erg veel energie kwijt aan de diverse systemen om het lichaam op alle fronten te kunnen laten functioneren. Raakt het zenuwstelsel overbelast door de weinig efficiënte en vertraagde prikkeloverdracht, dan heeft dat op de langere termijn ook een negatieve invloed op het spijsverteringssysteem, de stofwisseling (energieopname en afgifte), het imuunsysteem en het endocriene systeem (voor hormoonregulatie).

Er trad verzuring van het lichaam op waardoor de fibromyalgie en reumatische artritis de kop opstak. Als daarnaast nogmaals trauma optreedt doordat mijn cliënt als jong kind de vader plotseling aan de dood verliest, dan is het stressniveau ongekend hoog en kunnen lichamelijke en psychische reacties niet uitblijven.Van de fibromyalgie was dan ook al in de puberteit sprake, alleen had het nog niet die naam. Pijn die je leven beheerst, dan weer hier, dan weer daar, gewrichten die als gevolg van de reuma vergroeien en uiterst pijnlijk zijn en lopen wat naarmate de leeftijd vorderde steeds moeizamer ging. Als (jong) volwassene kun je vaak nog gebruik maken van een scala aan fysieke en psychische compensaties. Maar als je ouder wordt en pijn in toenemende mate aanwezig is, dan zorgt dat voor steeds meer beperkingen op deze vlakken. Pijn wordt dan een allesoverheersend gevoel en ook de psychische druk neemt toe. Stress zorgt ervoor dat je je lichaam steeds minder goed aanvoelt en je steeds meer contrôle probeert te houden door cognitief redeneren. Op een gegeven moment werkt ook deze compensatie niet meer en krijg je last van psychische overbelasting; zweet en paniekaanvallen, ieder pijntje verder uitvergroten en verdere toename van controlerend gedrag.

Dit alles viel ook mijn cliënt ten deel. En zo gingen we samen het traject in. Eerst wekelijkse consulten met een aantal thuisoefeningen als huiswerk. Later in het traject contactmomenten van om de twee- en uiteindelijk drie weken. En de veranderingen waren per week zichtbaar, voelbaar, merkbaar. Dan weer spectaculair, dan weer gematigd maar wel heel nuttig, en uiteindelijk steeds meer stabiliteit in de veranderingen. Ook liepen we ineens tegen een hele pittige reactie van het lichaam aan, verderop in het traject. Na integratie van de Spinale Perez en MORO reflex, kreeg mijn cliënt enorme (jeukende) huiduitslag. Een duidelijk teken van het loslaten van stress. Deze reactie verdween na twee weken als sneeuw voor de zon en is nooit meer teruggekomen. Mijn cliënt merkte op alle gebieden sterke vooruitgang van de capaciteiten. Alleen de angst om controle te verliezen over het leven was nog een groot item. Dit was een belangrijke reden om ook het PTSD recovery- protocol te doorlopen. En met succes. Dit betekende de definitieve stap naar fysieke en psychische balans. Mijn cliënt ervaart het lichaam weer volledig en kan met veranderingen omgaan.

Een overzicht van de veranderingen op de diverse gebieden:

1. Motorisch: weer goed kunnen lopen, met volledige afwikkeling van de voeten, (complexe) bewegingen goed kunnen aansturen en organiseren, meer bewegelijkheid in de (vergroeide) gewrichten en knobbels op gewrichten (en afname van de grootte van deze vergroeiingen). Grotere bewegingsuitslagen zijn weer mogelijk. Lichaam is nagenoeg terug naar rechtopstaand niveau (mijn cliënt liep sterk voorover). Grotere mobiliteit in het bekken, waardoor draaien in bed weer vanzelf gaat.

2. Fysiek: sterker en krachttoename in armen, handen, romp, benen en voeten. Het gevoel hebben de wereld aan te kunnen. Het scala aan opeenvolgende blaasontstekingen is doorbroken. De wc- gang is op alle fronten beter geworden; ook het tijdig aan voelen komen van het “moeten gaan.” Meer dan 5 uur achter elkaar kunnen slapen i.p.v ieder uur wakker zijn. Geen allesoverheersende pijn meer; de inname van pijnstillers is nihil !

3. Psychisch: geen paniek en zweet- aanvallen meer, geen controle willen houden in alle situaties maar het leven nemen zoals het komt, vrolijker, rust voelen (en daardoor eens een boek kunnen gaan lezen) en niet meer continu vluchten. Geen angst meer voor tandarts, dokter en het verlies van zelfstandigheid.

Met een dikke knuffel en de allerbeste wensen voor de toekomst hebben we het traject afgesloten. Met een brede lach op mijn gezicht zie ik mijn cliënt soepel en vol zelfvertrouwen naar de auto lopen. Wat brengt MNRI ons allen toch VEEL GOEDS en wat ben ik dankbaar voor de komst van dit mooie werk in mijn leven en het leven van anderen !