Verder winkelen

Sterrenkijker ? Check de primaire reflexen !

21 mrt 2021

Vroege interventie is van groot belang, maar reflexintegratie kan op IEDERE LEEFTIJD worden ingezet !

Een cliënt vroeg laatst aan mij: " hoe oud is je jongste en hoe oud is je oudste cliënt in je praktijk ?" Ik vertelde haar dat de oudste persoon 78 jaar is en de jongste persoon 4 weken. Alles wat daar tussenin zit komt in mijn praktijk. MNRI®, oftewel de Masgutova Neuro -sensomotorische Reflex Integratie methode is geschikt voor alle leeftijden. Zelfs met te vroeg geboren kinderen kun je al werken. Sterker nog; hoe vroeger de interventie met reflexintegratie plaatsvindt, hoe beter het is en hoe vlotter de reflexen hun ontwikkelingsproces in kunnen gaan en kunnen doorlopen op weg naar integratie.

Hoe jonger we zijn hoe minder compensaties we hebben opgebouwd en hoe zuiverder het lichaam reageert op de stimulus van de reflexen. Hoe ouder we zijn, hoe meer compensatiepatronen we al ontwikkeld hebben. Die moeten dan eerst afgepeld worden voordat integratie goed kan plaatsvinden. Ondanks dat zijn de resultaten bij ouderen ook zeer bevredigend en verbazingwekkend te noemen. Het zelfhelend vermogen van het lichaam tot op zeer hoge leeftijd nog aan te spreken, immuunsysteem kan nog steeds sterker worden en hormoonspiegels kunnen nog terug in balans komen. Maar liever pak je het probleem al zo vroeg mogelijk aan.

Net zoals de ouders van dit 5 weken oude baby'tje verwezen werden door een familielid, omdat hun kindje onbedaarlijk huilde en zich veel overstrekte. Het familielid was bekend met MNRI en verwees direct door. Het kleine dametje stond continu "aan' en was bij het minste of geringste geluid wakker. Oogjes stijf dichtgeknepen en continu gebalde vuistjes en een afwisseling tussen overstrekken (hoofd in de nek en krom als een banaan) en dan weer ingetrokken knietjes en armpjes stijf tegen zich aan gedrukte toestand. Nooit was er een moment van ontspanning en rust. Het consultatiebureau had geadviseerd om het meisje in te bakeren. Moeder was hier geen voorstander van, omdat de bewegingsvrijheid dan wel erg ingeperkt werd. De bevalling was te snel verlopen en vooral het uitdrijvingsproces was veel te snel gegaan. Normaliter is het bevallingsproces een samenspel tussen moederlichaam en de baby. De primaire reflexen faciliteren het kindje om de ontsluiting te bevorderen, het geboortekanaal in te zakken op de juiste wijze, de spildraai in het geboortekanaal te maken en daarna de weg naar buiten te zoeken. De weeën van het moederlichaam doen de rest.

De manier waarop de bevalling verlopen is geeft veel informatie over het wel/niet goed functioneren van een aantal reflexen. Te snelle, te langzame, te vroege, te late of ingeleide/kunstmatige bevallingen zijn belangrijke indicatoren voor verstoorde werking van primaire reflexen. Ook al is de Apgar score na de bevalling goed; je doet er goed aan om de primaire reflexen na bovengenoemde geboorteprocessen of klachten bij baby's te laten checken bij MNRI behandelaar. Dit dametje had op de stimulus van diverse reflexen geen goede respons. Na drie sessies van een uur, zijn de meeste reflexen goed ontsleuteld, is er een juiste respons en is ze enorm snel.aan het veranderen. We zien nu een veel alerter meisje wat met haar oogjes wijd open de wereld in kijkt, personen en voorwerpen volgt en veel minder schrikachtig is. Haar vuistjes die hermetisch afgesloten waren door de stress gaan nu open en de vingertjes strekken zich. Een belangrijke voorwaarde om binnen kort te gaan leren grijpen en voorwerpen te manipuleren. Haar lijfje ligt nu ontspannen op de tafel en ze laat nu al veel meer verschillende bewegingen zien. Binnenkort kunnen we ons traject al afronden omdat ze nu klaar is voor een toekomst waarin ze optimaal kan ontwikkelen met behulp van de primaire reflexen.

Vroegdiagnostiek is zeer belangrijk en voorkomt een heleboel moeilijkheden op motorisch, fysiek, psychisch en gedragsgebied, op latere leeftijd..