Verder winkelen

Dysmature kinderen; een moeilijke levensstart tackelen met MNRI

8 dec2021

Prematuur en dysmatuur geboren kinderen kennen vaak een moeilijke start. Er zijn vaak meerdere reflexen niet goed geactiveerd, waardoor deze hun ontwikkeling ook niet goed kunnen doorlopen. Dit geeft op uiteenlopende vlakken vaak grote uitdagingen. Lees hier het traject van Kris, die enorme sprongen vooruit heeft gemaakt en nu leeftijdsadequaat functioneert.

In 2016 werd Kris na een pittige zwangerschap geboren. Kris is dysmatuur geboren, waarbij er sprake is van een normale zwangerschapsduur maar te laag geboortegewicht. Hij hoefde nét de couveuse niet in, maar moest hard vechten om te kunnen groeien. De eerste weken was voeden zelfs elke 2 uur, dag en nacht. Wat was dat zwaar, ook voor Kris zelf.

In het 1e jaar ontwikkelde hij zich motorisch vrij normaal, maar helaas bleek Kris wel astma te hebben en moest hij daar medicijnen voor (met soms zelfs een ziekenhuisopname). Praten deed Kris nog niet toen hij 1,5 was. In het kinderziekenhuis zeiden ze dat we moesten starten met logopedie, maar dat ging zó tegen ons gevoel in. Dit mannetje was elke dag hard aan het vechten tegen de astma, was altijd erg moe en vaak ziek, én hij had alle energie nodig om te groeien. We vonden het niet zo gek dat hij nog niet kon praten.

Een jaar later, met veel ziek zijn en altijd erg moe zijn, werden we gewezen op reflexintegratie therapie. Eén telefoontje later mochten we starten bij Edith. Wat een warm bad! Ze begreep ons feilloos en kaartte precies de probleemgebieden aan.

Kris wikkelde zijn voetje tijdens het lopen ook niet goed af, en praatte nog steeds niet veel met zijn 2,5 jaar oud. En, zoals elke peuter betaamd, at hij slecht, wat zijn groei en weerstand niet ten gunste kwam. Edith ging met Kris aan de slag en we kregen oefeningen mee om thuis te doen.

Binnen 3 maanden wikkelde Kris zijn voetje tijdens het lopen goed af, hij liep niet meer altijd op zijn tenen. Ook kwam er meer rust in zijn lichaam, hij sliep dieper, ging beter eten, kreeg meer energie om zich te kunnen ontwikkelen. De astma aanvallen werden minder. En, tot onze grote verrassing ging Kris ineens praten, hele zinnen met best lastige woorden. Wij hadden rekening gehouden met wellicht speciaal onderwijs als Kris 4 zou worden, maar Kris kon starten op een reguliere basisschool en is nu een vrolijke en energieke kleuter.

Edith heeft Kris èn ons zo goed begeleid, altijd goed geluisterd en de reflexintegratie-therapie oefeningen met veel geduld aan ons uitgelegd. We zijn haar enorm dankbaar voor haar professionaliteit en expertise!

Familie Jongman - Nijkerk