Verder winkelen

Bonding; hechting aan jezelf en anderen

18 apr 2021

Bondingreflex: onze basis voor hechting, veiligheid en (zelf)vertrouwen

De Bondingreflex is een complexe en belangrijke reflex bij ieder mens die ons de gelegenheid geeft om ons lichaam op gevoelsniveau te herkennen en als geheel gewaar te worden. De reflex geeft je het gevoel van bescherming, verzorgd te worden en je geborgen te weten. Deze binding hebben we nodig om de coördinatie tussen het lichaam en de mogelijke bewegingen ervan te leren herkennen maar ook het verbinden van gedachten en de diverse emoties. Kort samengevat: de Bondingreflex stelt ons in staat om de algehele verbinding met onszelf aan te gaan. Pas als we kunnen vertrouwen op onszelf en daarmee zelfvertrouwen kunnen kweken , dan pas zijn we in staat om de verbinding met anderen aan te gaan (dus te leren vertrouwen op ouders, verzorgers, leerkrachten enz).

De Bondingreflex wordt direct na de geboorte (7 minuten tot een uur erna) geïntegreerd (of niet !) door verschillende lichamelijke zintuigen en daarmee in verbinding staande systemen te stimuleren. Zowel het voelen, geur, zicht en gehoor worden geprikkeld als de baby in contact kan komen met het moederlichaam. Op tactiel niveau zorgt de aanraking met de huid van de moeder voor het aanzetten van de reflex. De druk van de armen van de moeder om het kind direct na de geboorte zorgt ervoor dat er een overbrugging ontstaat tussen de druk die een kind in de baarmoeder heeft ervaren van de baarmoederspier, en de nieuwe, geheel tegenstijdige druk, van de zwaartekracht buiten de baarmoeder. Dan is er nog het leggen van contact via het visuele systeem. Het is zeer belangrijk dat een pasgeborene en de moeder oogcontact met elkaar kunnen maken direct na de geboorte. Met het oogcontact, de aanraking van de huid en het horen van de stem (auditief systeem), veranker je de mogelijkheid van het leggen van contact met de buitenwereld.

Andere systemen die worden geactiveerd door het directe contact met de moeder zijn de volgende:

1) Motorische systeem: door buik op buik contact lokt de bauer crawling beweging uit bij de baby, om de borst van de moeder te bereiken. Het activeert de kruislingse bewegingen en is een aanzet tot verdere motorische ontwikkeling

2) Overlevingsmechanisme: dit wordt aangemoedigd door de baby aan de borst te laten zuigen en dit activeert de zuig-slik- adem volgorde. Daarnaast wordt de voedingsreflex geactiveerd die ons brein positieve input geven voor het ontwikkelen van overlevingsstrategieën en beschermingsreacties. Deze zijn belangrijk om goed om te gaan met stress-situaties.

Een niet geïntegreerde Bondingreflex resulteert o.a.  in;

- Emotionele en authentieke manier van communiceren.

- Een drie-eenheid ervaren van voelen, denken en doen en daardoor niet doordachte beslissingen nemen.

- Hypersensitief.

- Innerlijke onrust.

- geen (zelf)vertrouwen.

- isoleren van je omgeving.

- negatieve manier van zelfbescherming.

- moeite met zelfacceptatie en de acceptatie van anderen.

- een verdedigingsgerichte leerstijl (ik kan het niet omdat….).