Hoe denkt ù eigenlijk? In woorden, in beelden? Is het meer kinesthetisch, voelt u wat u denkt? Of ruikt en proeft u wat u denkt? Vindt u dit een gekke vraag? Iedereen denkt toch op dezelfde manier? Of niet soms? Nee dus. Het is een wijdverbreid misverstand om te denken dat ieder mens dezelfde denkstrategie heeft. Dat misverstand is wellicht één van de oorzaken voor ‘leerstoornissen’.
Iemand die niet in de gelegenheid wordt gesteld om op zijn eigen manier te denken kan daardoor aardig in de war raken. Waardoor hij of zij emotioneel geblokkeerd kan raken. Een van de manieren om te denken is het zogenaamde ‘rechtsgeoriënteerd denken’: een veel voorkomend verschijnsel dat op zich niet tot een leerstoornis hoeft te leiden. Iemand die een rechtsgeoriënteerde leerstijl heeft, heeft een voorkeur om met zijn rechter hersenhelft te denken. Hierin bevinden zich het visuele- en kinesthetische (gevoelsmatige) denkvermogen.
Iemand die rechtsgeoriënteerd denkt kan heel intelligent zijn. Het visuele denken is een hele snelle manier van denken: in één beeld omvat je het hele probleem. Het lastige is dat je dat beeld niet zo snel in woorden, zinnen of cijfers kunt omzetten. Het ontbreekt de rechtsgeoriënteerde nogal eens aan geduld: het volgende beeld vraagt alweer de aandacht.