8. Autisme, burn out en de positieve effecten van MNRI bij volwassene.

“Apenvoeten” en voor het eerst sinds jaren echte vooruitgang (al na een paar sessies MNRI) bij volwassene met Asperger,langdurige burn-out en angsten…..

MNRI gaat terug naar het diepste niveau van functioneren; de Reflexen. Reflexen worden aangestuurd vanuit diverse niveaus in de hersenstam. De hersenstam is het oudste deel van ons brein en het enige deel wat volledig klaar is bij de geboorte. Het pakket reflexen ligt hierin opgeslagen om ons te helpen bij het geboorteproces en bij het overleven in ons eerste levensjaar.
Reflexen zijn het fundament voor ons functioneren; zij functioneren niet op zichzelf en stellen ons in staat om te bewegen, te leren en onze eigen ik vorm te geven. Zowel tijdens zwangerschap,als in het eerste levensjaar, als later op je route, kunnen er redenen zijn waarom reflexen actief zijn gebleven of weer actief worden (denk aan opgelopen trauma, depressie, een ongeluk met lichamelijk letsel). Waar de reflexen eigenlijk een ondersteunende functie op achtergond horen te vervullen, kunnen ze bij overactiviteit een storende rol spelen (reflexmatig handelen is een onbewust proces en kun je niet onderdrukken). Bij onderactiviteit storen ze ook omdat reacties uitblijven. In onderstaande casus zie je alle bovengenoemde elementen de revue passeren. Wanneer ze wel geintegreerd zijn is ons lichaam in staat informatie door te geven aan het ruggemerg, de hogere hersendelen en de andere hersenhelft.

Vandaag de derde sessie met een volwassen cliënt gehad. Zijn casus is behoorlijk complex; zijn rugzak al zwaar beladen met uiteenlopende overtollige bagage. Te denken valt aan Asperger (een diagnose met een speciaal pakket aan kenmerken) , zeer intelligent en ook een typische beelddenker (zeer creatief, associatief denken en werken), daarbij een stevige burn-out die al lange tijd aanhoudt en met een aantal terugvallen gepaard is gegaan (paniekaanvallen zie je daar vaak bij terug). Deze persoon was zich bewust van zijn valkuilen en gedragingen (voortkomend uit het autisme, de voorkeursleerstijl en de burn-out) en wilde daar nu vanaf. De psychiater die mijn cliënt al lange tijd kent, gaf aan dat hij hoopte dat deze persoon eindelijk bij zijn gevoel zou kunnen komen. Daarnaast komt mijn cliënt niet meer tot handelen zoals werk en huishoudelijke taken. Dit pittige pakket is ontstaan vanuit een cluster aan actieve primaire en posturale reflexen en mag met behulp van MNRI uitgepakt worden.

Bij dit soort complexe casussen is het van groot belang dat je gaat opbouwen vanuit veiligheid en vertrouwen. Omdat het lichaam heel snel in een stress- stand schiet (na al die jaren negatieve ervaringen te hebben opgedaan), is voorzichtigheid geboden. Doordat MNRI werkt vanuit de natuurlijke eigenschappen die het lichaam vanaf het begin van zijn ontstaan heeft meegekregen. Reflexintegratie stelt het lichaam in staat de innerlijke (natuurlijke) bewegingen te laten ontwaken op een uiterst subtiele manier. Dit gaat buiten ons bewuste/cognitieve handelen om. Je brengt een blijvende verandering aan in het functioneren; van onbewuste niet gestuurde handeling naar uiteindelijk bewust gestuurde handeling.

Onbewust/instinctief handelen is in sommige situaties noodzakelijk en van levensbelang. denk hierbij aan een noodsituaties waarin je moet kunnen handelen om te overleven. Deze reflexen zijn levenslang noodzakelijk maar niet teveel op de voorgrond ! Bij dit laatste blijft het lichaam bij iedere situatie die maar een beetje onveilig voelt, in de overlevingsstand staan en vlucht of vecht je iedere keer. Zelfvertrouwen bouw je dan dus niet op en dat is dan ook nooit een goede basis voor verdere groei en ontwikkeling.

Na het testen, waarbij een goed lichamelijk beeld van nog (over/onder-)actieve reflexen was ontstaan, zijn we begonnen met het stimuleren en integreren van twee voetreflexen; de Babinski Reflex was onderactief en de Foot Tendon Guard was overactief. Goed geïntegreerde voetreflexen dragen bij aan mentale en fysieke stabiliteit: ze stellen je in de gelegenheid om de hele voet gelijkmatig te belasten en verbinding te maken met je omgeving. Babinski zorgt o.a.voor stabiliteit (fysiek/mentaal), vertrouwen, ontwikkeling centraal zenuwstelsel, rustig hoofd, sociaal gedrag enz. Een geïntegreerde FTG zorgt ook voor stabiliteit, zelfbescherming, minder zwart-wit denken, keuzes maken, goede grove motoriek, minder stress. Niet geïntegreerde reflxen zorgen dus voor het omgekeerde. Daarnaast hebben we gewerkt aan de HAnds supporting reflex, voor het stellen van grenzen (zodat er persoonlijke ruimte ontstaat en men daarvanuit weer in staat wordt gesteld nieuwe paden te bewandelen), de slaapreflex (om de zintuigen “uit”te kunnen zetten) en de Bonding Reflex (voor hechting met jezelf en realties aangaan met jezelf en anderen in de breedste zin van het woord).

Aan het eind van de eerste sessie, bleek bij het verlaten van de massagetafel al dat de voetreflexintegratie zijn werk had gedaan; mijn cliënt moest letterlijk zoeken naar nieuw evenwicht. De Abdominal (slaap)reflex en de bonding hadden de rust in het lichaam gebracht. Mijn cliënt voelde zich zeer relaxed. De omslag vond ’s middags plaats; een onbestemd gevoel kwam ervoor in de plaats en zorgde voor een juist instabiel en onveilig gevoel. De verandering die ingezet was in het lichaam, openbaarde zich op deze manier. Het lichaam was bezig de oude patronen los te laten en dat zorgde voor een ongemakkelijke toestand.

Mijn cliënt werd hiermee behoorlijk op de proef gesteld, want door zo’n onveilig gevoel schiet het lichaam gemakkelijk terug in de stressstand. Ondanks deze heftige toestand was er ook voor het eerst het gevoel dat er ECHT iets gebeurde in het lichaam. Met grondingsoefeningen en een aantal extra tips, verdween het effect en was er nieuwe ruimte ontstaan…en hoe !!!

Mijn cliënt gaf vandaag de volgende feedback; “ik heb het gevoel apenvoeten te hebben; alsof ik kan grijpen met mijn voeten. Ik voel alles veel beter en ben me bewust van mijn omgeving. Ieder steentje in mijn badkamervloer voel ik nu….ook weet ik precies waar de paar vervelende steentjes zitten (het beschermings-systeem van de voeten werkt nu dus weer). En verder ? Geen paniekaanvallen meer gehad, een dip in het humeur is gemakkelijker te ondervangen en mijn cliént onderneemt uit zichzelf actie. Denk daarbij aan het bellen van leveranciers, regelen van bepaalde organisatorische zaken, en heeft spontaan huishoudelijke klussen opgepakt ! Wat een persoonlijke winst en groei !

Ten slotte geniet hij van wandelen. Dat lijkt de normaalste zaak van de wereld, maar voor de MNRI was wandelen een actie om van A naar B te komen, zo snel mogelijk zonder enig bewustzijn van de omgeving (oogklep-idee). Nu wandelt mijn cliënt met aandacht voor zijn omgeving; genietend van fluitende vogels, geurende bloemen, mooie huizen in de omgeving en van het “zijn” in de natuur.

Waar apenvoeten en vertrouwen in jezelf al niet goed voor zijn ! Op naar de volgende stappen met een veel minder zware rugzak…..


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*