Het probleem is de oplossing op weg naar vrijheid!

Forse gedragsproblemen als gevolg van actieve primaire reflexen

Een kind wat een tijd geleden door de ouders was aangemeld met voornamelijk forse gedragsproblemen, reageerde al wonderlijk snel op de MNRI- methode. De manipulatieve houding van het kind, maar ook de explosieve buien, drukten zwaar op het gezinsleven, hadden veel invloed op de sfeer in huis.

Aan het begin van de sessie vroeg ik moeder de eventuele bemerkte veranderingen aan te geven. Ze zei dat ze erg verbaasd was hoe groot het verschil de eerste dag al was. Haar man en de rest van het gezin waren ook verrast. Ze durfden echter nog niet te geloven dat dit het resultaat was van drie behandelde reflexen en dat àls het dan effect had, het misschien een dag zou duren. 

Het effect houdt echter tot de dag van vandaag aan en zelfs toen er afgelopen weekend een ingrijpende verandering plaatsvond in de omgeving van het gezin, reageerde het kind heel ontspannen.
“Kan dit echt het effect zijn van reflexintegratie, vroegen de ouders zich af. We moeten het wel geloven want sinds de integratie is het kind veel meer relaxed”. 

Andersom kun je je na dit voorbeeld dus ook bedenken wat voor effect niet- geintegreerde (of: nog actieve reflexen) met een persoon doen. Het lichaam wordt beheerst door de reflexen, waardoor het kind in dit geval heel heftig (negatief) reageert op bepaalde zintuigelijke prikkels die de reflex “aanzetten”. Dit uit zich op uiteenlopende manieren, in dit geval in bepaalde negatieve gedragingen. 

Kijk dus naar het gedrag en vraag je daarbij af; “Wat zeg je hier nu eigenlijk mee ?” Het kind zegt hier eigenlijk mee; help mij, dit is een reflex die nog actief is en mij stoort. Elke reflex heeft zijn eigen kenmerken en gedragingen en uit zich in gedrags,-leer,- en/of motorische uitdagingen. 

“Het probleem is de oplossing” is het motto van MNRI. Want door naar het probleem te kijken, weten we welke reflex nog aandacht verdient. Door daar dan mee aan de slag te gaan, pakken we het probleem in de basis aan.

Op naar meer (ontspannen) kinderen/jongeren/volwassenen, die zichzelf mogen en kunnen zijn !!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*