Verder winkelen

Over uitstelgedrag, niet kunnen kiezen en moeite met verandering; Landau reflex

14 apr 2017

Welk verband hebben: altijd te laat voor een afspraak zijn, altijd maar uitstellen van werk of opdrachten, moeite met assertief zijn, moeite met kiezen en op slot staande knieën (plus een niet rechtopstaand hoofd), met elkaar ? Een niet geïntegreerde Landau reflex is de boosdoener !!!

Algemeen

De Landaureflex is de reflex die ons vreugde en een geluksgevoel bezorgd omdat de lichaamshouding die wordt veroorzaakt door deze reflex (opgetild hoofd, armen gespreid, een holle rug en opgetilde iets gespreide benen), doet denken aan een vrij- vliegende vogel. Ook zou je kunnen denken aan een parachutist, die net uit het vliegtuig gesprongen is en een vrije val maakt; alleen de luchtweerstand, een mooi uitzicht over de aarde en een enorm gevoel van vrijheid belevend. De Landau reflex ontstaat vanuit de eerste oprichtingsreactie en de steunende actie op de elleboog vanuit de Symmetrisch Tonische Nek Reflex (STNR). De reflex ontstaat tussen de 3e en 4e maand en ondersteunt ons als reflex tot aan onze derde verjaardag. Daarna integreert de Landau in de posturale (houdings) reflexen.

Functie

Het reflexpatroon wordt herkenbaar als een baby zich in buikligging bevindt of ondersteund wordt onder de borst en buik, terwijl het in de lucht gehouden wordt. Automatisch zal het kind het hoofd gaan optillen, samen met het hoofd en met de armen. In een latere fase, als het kind een half jaar of ouder is, zal het kind ook de benen gaan optillen. Je kunt je wel bedenken dat deze reflex het ontwikkelen van spierspanning ondersteund. Vooral de rompspieren worden hierdoor sterker en gaan beter gecoördineerd werken en daarnaast ondersteund deze reflex ook de (verfijnde) aansturing en samenwerking van de bovenste en onderste delen van het lichaam.

Samen met de Spinale Galant reflex (SGR) en de Spinale Perez reflex (SPR), zorgt de Landau voor de activatie van het pompmechanisme van het hersenvocht. Doordat het hersenvocht, ook wel cerebro- spinale vloeistof genoemd) in beweging wordt gebracht, bevorderd dit de afvoer van afvalstoffen (ook stress zorgt voor afvalstoffen) en het vervoer van voedingsstoffen. De Cerebrospinale vloeistof vinden we rondom het ruggenmerg en loopt door rondom de hersenen om te fungeren als o.a. schokdemper. Een andere belangrijke functie van dit hersenvocht is helder kunnen denken en goed kunnen concentreren. Een storende Landau, SPR en SGR, belemmeren het in beweging komen van dit vocht. Als de vloeistof door niet goed geïntegreerde reflexen, niet goed in beweging komt, zorgt dit voor een gebrek aan focus en concentratie. De Landau ondersteunt de Kern Pees beschermingsreflex (Core Tendon Guard), een reflex die ons helpt ons rechtop te richten, met de zwaartekracht te dealen en onze vitale organen te beschermen. Tenslotte heeft de Landau een ondersteunende functie in het ontwikkelen van andere primaire reflexen, zoals de TLR, STNR en ATNR.

Verdere belangrijke functies van de Landau zijn; het leren/kunnen omgaan met (plotselinge) verandering(en), en overzicht leren/kunnen creëren in complexe situaties. De Landau helpt daarbij in praktische zin, omdat het ons in staat stelt ons hoofd goed op te tillen, waardoor wij letterlijk een andere perceptie krijgen van de wereld om ons heen (als baby). Dit betekent een verruiming van ons visuele veld, waardoor we overzicht gaan krijgen en creëren in en over diverse situaties. Integreert de Landau onvoldoende in ons systeem dan ervaren we dus uitdagingen op o.a. de bovengenoemde gebieden. Dit houdt in dat ons visuele veld verengd is omdat we onvoldoende in staat zijn ons hoofd goed op te richten. Kinderen en volwassenen met tevéél oog voor detail herken je aan een hoofd wat ten opzichte van de romp, teveel voorover staat. Hierdoor ontstaat een verengd visueel veld, waardoor we alleen de details nog goed waarnemen en deze uitvergroten. Daardoor is het omgaan met (de kleinste) veranderingen voor deze mensen een enorme opgave.

Andere kenmerken van een nog actieve Landau reflex op diverse gebieden:

  1. Motoriek

  • Op slot staande knieën (moeite met het voorover bewegen van het bovenlichaam)
  • Weinig controle over het onderste gedeelte van het lichaam; bewegingen met bekken en benen verlopen houterig en weinig gecoördineerd)
  • Voeten worden niet (goed) afgewikkeld, maar direct plat neergezet
  • Hoofd staat t.o.v. de rest van het lichaam erg naar voren en/of blik is naar beneden gericht.
  • Moeite met ogen richten en met helder zien
  • Moeite met coördinatie, core- stability (rompstabiliteit) en evenwicht
  • Hinkelen, springen op twee voeten, hoppen op de plaats is moeilijk, evenals lichaam goed en zachtjes opvangen bij diepspringen (door de knieën zakken bij de landing).
  • Aanleren schoolslag bij het zwemmen.

  1. Leergebied/schoolse vaardigheden

  • Zwakke organisatie van complexe taken
  • Moeite met ordenen van het (school)werk
  • Zwakke score op subtestscore “Plaatjes ordenen” in een WISC- test
  • Moeite met verhaalsommen
  • Moeite met verwerken van (nieuwe) informatie en dus het automatiseren daarvan.

  1. Gedrag en psyche

  • Moeite met kiezen/keuzes maken
  • Moeite met accuraat reageren op gevaarlijke situaties
  • Moeite om van de ene naar de andere activiteit over te gaan.
  • Niet assertief kunnen reageren
  • (bijna) altijd te laat komen op afspraken
  • Lastige opdrachten of verplichtingen uitstellen
  • Verplichtingen niet nakomen
  • Burn- out, Depressie
  • Gebrek aan emoties en daar niet bij kunnen komen.
  • Bij noodzakelijke hulp, deze niet kunnen vragen
  • Hulp niet aanvaarden en vervolgens gefrustreerd reageren.

De Landau Reflex kan letterlijk en figuurlijk zorgen voor heel veel vrijheid en ruimte in ons leven en ons daarmee heel veel vreugde en plezier bezorgen. Daarentegen zorgt het niet geïntegreerd zijn van deze reflex voor veel onnodige blokkades en met regelmaat voor (onterechte) diagnoses. Hoe meer we in staat zijn vrij te bewegen (en dat kan pas echt goed als de primaire reflexen en posturale refleen goed geïntegreerd zijn), hoe gemakkelijker je kunt kiezen wat je wil doen en doet ! Hierdoor zijn we dan ook echt in staat om ons goed en optimaal te ontwikkelen.

Staat de Landau reflex jou nog in de weg om optimale vrijheid te ervaren ? Kies dan voor Reflexintegratie….er gaat een wereld voor je open !